Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţie violentă la Zagreb

Peste 30 de persoane au fost rănite şi alte 50 au fost arestate în urma confruntărilor dintre poliţie şi câteva sute de manifestanţi, la Zagreb, în cadrul unei reuniuni a veteranilor. Organizatorii acestei reuniuni au vrut să denunţe Guvernul croat, căruia îi reproşează că nu îi protejează suficient pe veterani împotriva urmăririlor judiciare pentru crime de război comise în timpul conflictului din 1991-1995.

Aproximativ 15.000 de persoane au participat la această reuniune care a cerut, de asemenea, demisia premierului, Jadranka Kosor, denunţând şomajul ridicat în ţară, situaţia economică proastă şi corupţia.

Confruntările s-au produs între poliţie şi manifestanţi, majoritatea tineri, care au decis să se îndrepte către sediul Guvernului, din centrul vechi al capitalei.

Poliţia a precizat că aceşti manifestanţi nu făceau parte din demonstraţia veteranilor.

Potrivit unui jurnalist al AFP, scutierii au folosit bastoane pentru a dispersa manifestanţii, care aruncau cu pietre, cărămizi sau sticle în forţele de ordine.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Jelena Bikici, a declarat pentru AFP că manifestanţii aparţineau unei grupări antiguvernamentale, organizate pe Facebook, căreia i s-au alăturat suporteri de fotbal.