Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureştenii trăiesc cel mai mult

Bucureştenii şi vâlcenii sunt românii cu cea mai mare durată de viaţă. O arată datele pe 2008 ale Institutului Naţional de Statistică. Cel mai puţin trăiesc bărbaţii din Satu Mare.

În vestul ţării se trăieşte cel mai puţin, în est şi sud-est, cel mai mult. Datele INS pe 2008 arată că pe judeţe, cea mai mare durată medie de viaţă o au bucureştenii şi vâlcenii.

Deşi bucureştenii sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast-food, statistica arată că trăiesc cel mai mult. Mai exact cu un an şi şapte luni mai mult decât cei din restul ţării.

Judeţul Vâlcea ocupă locul doi pe ţară, cu o medie de 74 de ani şi patru luni. Bărbaţii de aici sunt cei mai longevivi din ţară, cu o speranţă de viaţă de 71 de ani şi două luni.

Cel mai puţin trăiesc locuitorii din vestul şi nord-vestul ţării, unde media este de 72 de ani şi patru luni. Durata mai mica de viaţă este pusă de specialişti pe seama comportamentului alimentar total nesănătos, care le cauzează boli cardiovasculare.

Pe ultimul loc în topul longevităţii se află de mai mulţi ani judeţul Satu Mare, cu o durată de viaţă mai scurtă cu peste trei ani faţă de media naţională.

Datele INS arată că veniturile populaţiei de aici sunt mici, locuitorii mănâncă nesănătos, iar judeţul este poluat la nivelul solului cu sulfaţi şi metale grele.