Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii, printre cei mai pesimişti europeni

Românii sunt printre cei mai pesimişti europeni. Concluzia se regăseşte într-un Eurobarometru prezentat, marţi, la Bucuresti. Potrivit cercetării, doar 14 la sută dintre români consideră că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni. E drept însă că faţă de precedentul studiu se constată o reducere a numărului celor care se aşteaptă la o înrăutăţire a situatiei economice, de la 61% la 44%.

Chiar şi în aceste noi condiţii, România se remarcă printre statele europene în care speranţa redresării e printre cele mai mici raportat la celelalte state europene.

Cercetarea arată de altfel că 80% dintre români cred că guvernul a acţionat ineficient în combaterea crizei în condiţiile în care tendinţa la nivelul Uniunii Europene este de jumătate. La fel de critici ca românii cu acţiunile guvernelor lor sunt grecii, irlandezii, spaniolii, letonii şi lituanieni.

Cu toate acestea, România continuă să fie una dintre ţările în care speranţele în rândul populaţiei în legătură cu redresarea economică sunt printre cele mai mici.

În mare măsură românii sunt pesimişti şi în legătură cu evoluţia situaţiei financiare a gospodăriei proprii şi cu cea a situaţiei locurilor de muncă, doar 18 %, respectiv 12%, dintre ei fiind de părere că acestea vor evolua în bine în următoarele 12 luni. În comparaţie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, România se plasează în rândul ţărilor cu cele mai reduse aşteptări privind îmbunătăţirea situaţiei locurilor de muncă, alături de Irlanda (10%), Grecia (6%) şi Portugalia (6%).

Un nivel de optimism peste media europeană se înregistrează în general în ţările nordice. Astfel, în Suedia, Finlanda, Danemarca şi Estonia, peste o treime dintre cetăţeni se aşteaptă la o evoluţie viitoare pozitivă.

Faptul că în România impactul crizei economice asupra locurilor de muncă încă nu a atins apogeul şi că evoluţiile negative urmează de-abia să vină este recunoscut de aproximativ jumătate din populaţie. Chiar dacă este un procent mare, se observă totuşi o ameliorare a percepţiei faţă de cea înregistrată în primăvara lui 2010, când 68% dintre români erau de această părere.

Chiar dacă sunt printre cei mai pesimişti europeni în legătură cu economia naţională, în ceea ce priveşte evoluţia economiei europene, românii sunt mai optimişti decît media la nivelul Uniunii Europene. Astfel, un sfert dintre români crede că situaţia economiei europene va evolua în bine în următoarele 12 luni, spre deosebire de doar 21% dintre europeni. Referitor la evoluţia economiei mondiale, 22% dintre români se aşteaptă la o evoluţie în bine, procent similar cu cel întâlnit pe ansamblul Uniunii Europene.

Optimismul privind economia europeană este corelat cu cel privind economia mondială, aşteptările privind o evoluţie pozitivă a celor două fiind cele mai ridicate în Bulgaria (40% pentru economia europeană şi 38% pentru economia mondială), Lituania (la fel) şi Estonia (36% în ambele cazuri).

Pe de altă parte, trebuie menţionat că evaluările se realizează de cele mai multe ori prin comparaţie, prin urmare optimismul legat de o evoluţie bună a economiei mondiale e posibil să fie explicat în cazul Bulgariei printr-o percepţie relativ pesimistă asupra evoluţiei propriei economii.

Chiar dacă există ţări în care se observă o creştere a optimismului privind evoluţia economiei mondiale, la nivelul întregii Uniuni Europene aproape o treime din europeni se aşteptă încă la evoluţii negative. Ponderea celor care cred că evoluţia situaţiei economice la nivel planetar va rămâne constantă a crescut însă de la 35% la 40%, atât pentru economia europeană, cât şi pentru cea mondială.

Aproximativ o treime dintre români consideră că actorul cel mai capabil pentru a lua măsuri împotriva efectelor crizei trebuie să fie guvernul naţional (29%), urmat de Uniunea Europeană (27%) şi de Grupul celor 20 (12%). România este astfel printre puţinele ţări din Uniune în care rolul atribuit guvernului este perceput ca fiind mai important decât cel al Uniunii Europene, ea fiind depăşită la acest capitol doar de Suedia (34%) şi Marea Britanie (40%).

Eurobarometrul a fost realizat în România în perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010, pe baza unui eşantion naţional de peste 1000 de persoane, cu vârste de cel puţin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.