Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afirmaţiile lui Ioan Botiş privind pensiile "nu servesc nimănui"

Afirmaţiile făcute de ministrul Muncii privind pensiile fac "un mare deserviciu". Declaraţia este făcută la RFI de economistul Mircea Coşea. Ioan Botiş spunea joi că sistemul de pensii din România este unul de tip piramidal. Afirmaţia sa a provocat numeroase reacţii, cele mai multe critice.

Mircea Coşea crede că nu era cazul ca ministrul Botiş să panicheze populaţia şi aşa speriată de măsurile de austeritate.

"După părerea mea, declaraţiile sale nu servesc nimănui, din contra, fac un mare deserviciu. A creat o neclaritate, oamenii sunt deja descurajaţi, speriaţi, după măsurile care au fost luate, se tem de măsuri şi mai dure în viitor. Dacă ministrul Muncii, deci cea mai interesantă persoană din acest punct de vedere face o declaraţie atât de panicardă sigur că lumea se sperie", declară Coşea.

"Să vă spun sincer, e o declaraţie pe care nu ar fi făcut-o nici ultimul funcţionar din Ministerul Muncii ! Este foarte - foarte neplăcut să avem de-a face cu astfel de declaraţii negândite şi prost exprimate !", spune şeful Departamentului de Strategie al Uniunii Naţionale pentru Progresul României.

Ministrul Muncii a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58%, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65%, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.

El spune că sistemul de pensii din România este unul de tip piramidal, atât timp cât sunt zece milioane de persoane active, dintre care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.

 
Mircea Coşea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre pensii