Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Operaţiune de salvare în masivul Bucegi

Trei turişti din Ungaria, doi bărbaţi şi o femeie, au rămas blocaţi pe munte sâmbătă, după ce au intrat într-o zonă interzisă şi au fost surprinşi de o avalanşă pe care ei au provocat-o. Cei trei urcaseră pe munte încă de miercuri, din oraşul braşovean Săcele spre Vârful Omu, fiind avertizaţi asupra riscurilor de pe munte, spun salvamontiştii, care îi caută încă pe cei disăruţi.

Conform salvamontiştilor, cei trei turişti au coborât, sâmbătă, de la Vârful Scara, situat la 2.422 de metri altitudine, pe traseul Clincea - Bran, un traseu deosebit de dificil şi acoperit cu zăpadă tasată, apoi au continuat să coboare de la refugiul Ţigăneşti şi au intrat într-o zonă interzisă, provocând o avalanşă.

Cei trei turişti au reuşit să iasă singuri de sub valul de zăpadă care i-a surprins şi au cerut ajutor la Dispeceratul Naţional Salvamont.

În cursul zilei de sâmbătă, turiştii au fost căutaţi cu un elicopter. Echipa de salvare aflată în aparatul de zbor a reperat trei turişti, iar ulterior aceştia au fost recuperaţi. Turiştii salvaţi nu erau însă cei care solicitaseră ajutor la Dispeceratul Naţional Salvamont, ci alţii.

Echipele de salvatori au observat într-o zonă de pe munte semnale luminoase, care ar putea fi de la turiştii care aşteaptă ajutor.

Salvamontiştii nu mai pot lua legătura cu turiştii unguri întrucât bateriile telefoanelor mobile ale acestora s-au descărcat.