Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cutremur şi tsunami în Japonia

Organizaţia Naţiunilor Unite promite ajutor Japoniei, prin vocea secretarului general, Ban Ki-Moon. Decizia vine după cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade, produs vineri, 11 martie, în largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Seismul a declanşat un tsunami. Un bilanţ recent arată cel puţin 288 de morţi. Starea de urgenţă nucleară a fost decretată. (Vezi video în articol).

Imaginile difuzate de posturile internaţionale de ştiri sunt impresionante : o undă masivă de apă a inundat parcarea Disneyland-ului de lângă Tokyo, în timp ce alte imagini filmate de televiziuni au surprins un val care aducea clădiri, resturi de clădiri şi maşini, în regiunea Miyagi.

ONU va face tot posibilul pentru a ajuta Japonia, lovită de un seism şi un tsunami, spune secretarul general, Ban Ki-Moon. "Întreaga lume e şocată şi îndurerată în faţa imaginilor din Japonia. În numele Naţiunilor Unite, vreau să transmit compasiunea noastră şi condoleanţe cetăţenilor japonezi şi Guvernului nipon. Japonia e una dintre cele mai generoase ţări, atunci când vine vorba de sprijin umanitar în lume. În acelaşi spirit, ONU va fi alături de Japonia şi va oferi tot sprijinul în această perioadă dificilă. Am credinţa că sub conducerea premierului Naoto Kan şi cu sprijiul comunităţii internaţionale, autorităţile japoneze vor depăşi această situaţie cât mai curând posibil", declară el.

Între 200 şi 300 de cadavre au fost găsite pe o plajă din Sendai, în nord-estul Japoniei. De asemenea, un tren de pasageri a fost dat dispărut, în urma valului seismic generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9.

Un vapor cu aproximativ o sută de persoane la bord a fost luat de tsunami, anunţă presa niponă, care nu oferă detalii despre soarta pasagerilor.

Autorităţile au declarat stare de urgenţă nucleară, din cauza unei defecţiuni la sistemul de răcire al centralei nucleare Fukushima 1. Totuşi, nu au fost raportate scurgeri radio-active.

O alertă de tsunami a fost emisă pentru aproape toate coastele Pacificului, incluzând Japonia, Rusia, Australia şi America de Sud. În capitala Japoniei, Tokyo, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar mulţi locuitori au ieşit pe străzi.

Alerta de tsunami se referea iniţial la valuri de până la şase metri. Înălţimea valurilor a fost de patru metri, însă ar fi existat şi valuri înalte de zece metri.

De altfel, şi magnitudinea seismului a fost revizuită. Iniţial, specialiştii au vorbit de un cutremur de 7,9 grade, după care au revizuit magnitudinea la 8,8 şi chiar 8,9.

Premierul japonez, Naoto Kan dă asigurări că nu a fost observată nici o scurgere radioactivă în centralele nucleare din ţară, după acest cutremur.

Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere au fost întrerupte în mare parte din Japonia, după acest cutremur. Traficul aerian a fost oprit în aeroportul de la Narita, situate în regiunea Tokyo. Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.

Japonia şi-a trimis navele forţelor navale de autoapărare către zona Miyagi, afectată de acest seism.

Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde şase sute de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor s-a prăbuşit. Mai multe persoane au fost rănite.

Şase incendii au fost semnalate la Tokyo, în urma cutremurului.

Video - France 24: