Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tokyo, ca "un vapor care se scufundă"

Japonezii au reacţionat diferit la seismul de vineri, 11 martie. Totuşi, cei mai mulţi au intrat în panică din cauza cutremurului, deşi sunt obişnuiţi cu acest fenomen. Un locuitor al Capitalei japoneze compară tabloul cu un vapor care se scufundă. Citiţi în articol mărturiile unor locuitori din Tokyo, la microfonul RFI.

Oraşul arăta "ca un vapor care se scufundă", povesteşte un locuitor din Tokyo, Yves Alémanie.

Tsunami

Yves Alémanie, martor la seismul din Japonia

AscultăDownload

"A fost un seism puternic, după care o succesiune de replici, la doar câteva minute. Au fost cinci sau şase. E puţin înspăimântător ! Eu sunt de 35 de ani în Japonia şi este prima dată când trec printr-un cutremur atât de puternic la Tokyo. Oamenii sunt panicaţi, am văzut cum toată lumea s-a adunat repede în mijlocul străzii, în timpul seismului, erau ca într-un vapor care se scufundă, oamenii se ţineau unii de alţii, de copaci, de semnele de circulaţie, ca să-şi menţină echilibrul", spune Yves Alémanie.

Seism

Keiko Aoki, martoră la seismul din Japonia

AscultăDownload

"Este pentru prima oară în viaţa mea când am trăit un cutremur atât de important", declară o altă locuitoare a oraşului Tokyo, Keiko Aoki.

"Eram într-un magazin şi am început brusc să simt că mă clatin. M-am întrebat dacă nu cumva am eu probleme, dar pământul a început să se mişte din ce în ce mai tare şi am înţeles ce se întâmplă... Ne-am culcat toţi la pământ, ne-am strâns unii într-alţii... A durat destul de mult. Când am ieşit erau zeci de oameni pe stradă... Dar nu au fost pagube. Spaima a fost mai mare decât pagubele. Trenurile s-au oprit, metroul s-a oprit, deci nu ne puteam deplasa... nu puteam face nimic decât să aşteptăm şi să căutăm informaţii pe telefonul mobil. Cei care încercau să-i sune pe cei apropiaţi pe telefon nu puteau. Eu m-am dus pe jos să îmi iau fetiţa de la şcoala. Acum sunt acasă. Mi-a fost frică... Este pentru prima oară în viaţa mea când am trăit un cutremur atât de important", mărturiseşte Keiko Aoki.

Seismul de 8,9 grade a făcut cel puţin 40 de morţi, potrivit Poliţiei. Bilanţul mai poate creşte.