Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scurgere radioactivă, după cutremurul din Japonia

japonia-tsunami-seism-centrala-nucleara-reuters-yomiuri.jpg

Alertă nucleară în Japonia (Foto : Reuters / Yomiuri)

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată sâmbătă, 12 martie, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, după cutremurul de vineri din Japonia. Într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară, avertizează Agenţia pentru Securitate Nucleară şi Industrială.

O explozie ar fi avut loc sâmbătă la centrala nucleară Fukushima 1. Informația nu a fost confirmată oficial. Un nor de fum alb era vizibil deasupra zonei.

Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal. Mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.

Sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, după cutremurul de 8,9 grade produs vineri în Japonia.

Populaţia a fost evacuată pe o rază de zece kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2.

Peste 215 mii de persoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şi estul Japoniei.

Bilanțul seismului devastator de vineri e încă incert. Se vorbește de sute de morți. Ultimul bilanț oficial e de șapte sute de decese.

Autorităţile japoneze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocate în clădiri izolate de ape, în prefectura Miyagi.