Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalist ucis în Libia

Un cameraman al postului de televiziune Al-Jazeera a fost ucis, iar un altul rănit, sâmbătă, într-o ambuscadă în apropiere de Benghazi, în Libia. Oraşul este fieful opoziţiei libiene care controlează mai multe oraşe din estul ţării. Al-Jazeera nu a precizat cine sunt autorii atacului, însă a afirmat că "jurnalistul a fost asasinat în urma unei campanii de incitare fără precedent a regimului libian împotriva Al-Jazeera şi a angajaţilor săi".

Ali Hassan Al Jaber, născut în 1955, a fost împuşcat mortal, iar "încercările de a-l salva au eşuat", a precizat Al-Jazeera, adăugând că un al doilea corespondent al canalului TV, Nasser Al-Haddar, a fost rănit în urma aceluiaşi atac.

"Al-Jazeera nu va rămâne tăcută în faţa acestei crime şi îi va urmări în justiţie pe autori", a afirmat Khanfar.  

La Benghazi, mii de libieni au ieşit în stradă pentru a-i aduce un omagiu ziaristului ucis, purtând pancarte pe care scria "Sângele martirului Ali Jaber va scrie sfârşitul tiranului".

Cameramanul Al-Jazeera este primul ziarist străin ucis în Libia de la declanşarea insurecţiei împotriva lui Muammar Kadhafi, la 15 februarie, însă mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi sau atacaţi.

Ziaristul brazilian Andrei Netto de la O Estado din Sao Paulo a fost eliberat joi, după opt zile de detenţie, în timp ce reporterul irakian Ghaith Abdel Ahad de la The Guardian este încă reţinut de forţele de securitate libiene. Cu câteva zile în urmă, trei jurnalişti de la BBC au fost arestaţi şi bruscaţi de soldaţi şi poliţişti libieni în apropiere de Al-Zawiyah, fiind eliberaţi după 21 de ore.