Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codul Muncii, înfierat de angajaţi şi angajatori

muncitori-santier-se-uita-fotoreporter.jpg

Angajaţii nu cred în beneficiile noului Cod al Muncii.

Noul Cod al Muncii este respins de nouă din zece angajaţi români, cel puţin potrivit unui sondaj realizat de pagina de recrutare prin internet Myjob. Site-ul a realizat un sondaj on line la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ, de 2.805 persoane.

Aproape jumătate dintre cei intervievaţi crede că noul Cod al Muncii i-ar dezavantaja pe angajaţi. De altfel, peste 40% dintre românii chestionaţi de Myjob se aşteaptă la abuzuri din partea angajatorilor, în urma intrării în vigoare a noii legislaţii.

Dintre cei intervievaţi, femeile sunt cele care se tem mai mult de abuzuri din partea angajatorilor, respectiv în proporţie de 40,66%, faţă de 31,49 de procente, în cazul bărbaţilor.

Interesant este că nici unul dintre cei intervievaţi nu crede că noul Cod al Muncii îi va face pe români să fie mai performanţi la locul de muncă, aşa cum susţine premierul.

Peste 98% nu cred că noua legislaţie va duce la crearea de locuri de muncă, un alt argument vehiculat de autorităţi.

În cealaltă tabără, conform Myjob, angajatorii s-au pronunţat cu greu privind noul Cod al Muncii. Cu toate acestea, aproape 54% dintre companiile chestionate consideră că schimbările aduse de Guvern vor crea doar confuzie şi că o nouă legislaţie în domeniu nu era necesară.

Scepticism în rândurile angajatorilor şi în privinţa consecinţelor noului Cod al Muncii : doar o treime crede că actul normativ îi va determina pe angajaţi să muncească mai bine şi sub zece procente cred că documentul va facilita angajările şi crearea de noi locuri de muncă.