Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situația din Japonia, o adevărată ”apocalipsă”

oettinger-gunther-comisar-energie.jpg

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger vorbește despre o ”apocalipsă”.

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger califică drept ”apocalipsă” accidentul nuclear din Japonia. Oficialul european declară că autorităţile locale au pierdut controlul situaţiei la centrala nucleară de la Fukushima.

Se vorbeşte de apocalipsă şi cred că acest cuvânt este deosebit de bine ales”, afirmă Günther Oettinger, în faţa unei comisii a Parlamentului European, la Bruxelles.

Comisarul nu exclude ca ”în orele şi zilele următoare” să se întâmple tot ceea ce este mai rău. El a contactat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Diferitele reactoare ale centralei nucleare japoneze de la Fukushima au fost avariate, după puternicul cutremur de vineri, 11 martie.

Numărul morţilor şi persoanelor dispărute depășește zece mii, potrivit agenţiei Kyodo, care citeazăAgenţia Naţională de Poliţie.

Cutremurul de aproape nouă grade şi violentul tsunami care au afectat Japonia s-au soldat cu 3.373 de morţi confirmaţi, 6.746 de dispăruţi şi 1.897 de răniţi.

Nivelul radiaţiilor a înregistrat o creştere în Tokyo şi în regiunea Capitalei. Ministerul Transporturilor a interzis zborurile deasupra centralei nucleare Fukushima 1, pe o rază de 30 de kilometri.

Persoanele care locuiesc pe o rază de 20-30 de kilometri în jurul centralei au fost sfătuite să rămână în casă.