Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia se agravează în Bahrain

bahrain-manifestanti-reuters-hamad-i-mohammed.jpg

Proteste în Bahrain (Foto : Reuters / Hamad I Mohammed)

Forţele de ordine din Bahrain au preluat miercuri dimineaţă controlul asupra Pieţei Perlei din capitala Manama, fieful manifestanţilor şiiţi, după un asalt împotriva acestora. Nu sunt date despre numărul victimelor.

Liderii mişcării şiite au lansat un apel către comunitatea internaţională şi către lumea musulmană de a interveni, pentru a fi evitat un "masacru" în Bahrain, unde a fost decretată acum trei zile starea de urgenţă.

Statele vecine au trimis trupe în sprijinul forţelor guvernamentale. Este o situaţie unică, dar ţările din Consiliul Golfului au decis acest lucru, pentru că Bahrainul este guvernat de o dinastie sunită, în timp ce majoritatea este şiită (75% din populaţie).

De la izbucnirea violenţelor, pe 19 februarie, Iranul şiit s-a declarat în favoarea Opoziţiei şiite din Bahrain. În aceste condiţii, statele din Consiliul Golfului şi în special Arabia Saudită s-au temut că o răsturnare de regim va mări şi mai mult influenţa Iranului în regiune, mai ales că după căderea lui Saddam Hussein, majoritatea şiită guvernează Irakul şi acest lucru a sporit importanţa regională a Iranului.

Soldaţii sosiţi în Bahrain fac parte din forţa comună a Consiliului de Cooperare al Golfului, denumit "Scutul peninsulei" şi creat în 1984. Acest Consiliu al Golfului este un apanaj al Arabiei Saudite, care se vrea statul far din regiune. Iată de ce nici Statele Unite nu au reacţionat - Bahrainul găzduieşte sediul cartierului general al flotei a cincea nord-americane în Golful Persic şi nu ar fi de dorit ca această ţară să cadă în sfera de influenţă a Iranului.