Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele din Bahrain, văzute de o româncă

bahrain.jpg

Centrul capitalei Manama, scena violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine. Reuters

Anca Spătaru, o româncă stabilită de doi ani şi jumătate în Bahrain, vorbeşte la RFI despre nemulţumirile populaţiei şiite faţă de regimul sunit aflat la putere dar şi despre modul în care protestele din Egipt şi Tunisia au influenţat evenimentele din Bahrain. "Chiar dacă vorbim despre un regim autoritar, este ţara cea mai liberală din Golf. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Este situaţia cea mai rea care se putea imagina…"

În prezent, autostrăzile sunt blocate, populaţia nu mai are voie să iasă din casă după ora 16 iar magazinele încep să rămână fără provizii. Noi ciocniri între forţele de ordine şi protestatari au avut loc miercuri în Bahrain.

Cel puţin trei protestatari şi doi politişti au fost ucişi în timpul ciocnirilor în timp ce alte câteva zeci de persoane au fost rănite. Anca Spătaru spune că cei mai mulţi protestatari sunt tineri cu educaţie care au acţionat şi comunicat în timpul protestelor după modelul revoluţiilor din Tunisia şi Egipt.

Forţele de ordine  au preluat miercuri controlul asupra centrului capitalei, Manama, dispersând violent manifestanţii. Aceştia şi-au instalat, în urmă cu o lună, tabăra în Piaţa Perlei, pentru a cere reforme.

Anca Spătaru explică:"populaţia Bahrainului este compusă 70 la sută din şiiţi şi restul suniţi. Iar Guvernul şi familia regală sunt suniţi. Regimul a fost contestat tot timpul dar paşnic.

Probleme sunt în primul rând sociale pentru că majoritatea (n.r. şiită) este săracă, locuieşte la sat şi nu are acces la acelaşi nivel de viaţa ca minoritatea sunită. Nu au acces la acelaşi nivel de educaţie, nu au acces la aceleaşi slujbe în Guvern..

De exemplu, pretind să aibă acces la slujbe în armată. Armata e compusă din pakistanezi şi din străini şi sunt foarte nemulţumiţi din cauza aceasta."

Tensiunile au crescut după ce regele Hamad Ben Issa Al-Khalifa a primit ajutor sub formă de trupe din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Pe fondul ultimelor evenimente, Anca Spătaru a plecat miercuri dimineaţă spre Dubai împreună cu familia.

Prezenţa forţelor din Golf continua să fie denunţată de şiiţii din străinătate, preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, calificându-o drept un "act hidos, sortit eşecului".

În Irak, un demnitar şiit de rang înalt  a condamnat represiunile asupra manifestanţilor, pe care le-a numit "un act iresponsabil".

 
Anca Spătaru în dialog cu Andreea Orosz