Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carburanţi mai scumpi în Republica Moldova

Carburanţii s-au scumpit în Republica Moldova, pentru a doua oară de la începutul anului curent, atingând un preţ record. Moldovenii se tem că scumpirea carburanţilor ar putea provoca majorări de preţuri în lanţ.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Mă aflu lângă una din benzinăriile din partea veche a oraşului Chişinău, nu departe de piaţa agricolă centrală. Aici, un litru de benzină Premium a ajuns să coste 15 lei şi 74 de bani, adică 95 de eurocenţi. Este cel mai mare preţ pe care l-a înregistrat vreodată benzina în Republica Moldova. La fel, s-a scumpit şi motorina. Ea costă acum 15 lei şi 07 bani, adică 90 de eurocenţi.

În pofida acestor scumpiri, numărul maşinilor care vin să se alimenteze la benzinării nu pare să fi scăzut.

Ce spun însă şoferii despre aceste majorări de preţuri? "Tare mai bate la buzunar. Lor nici nu le pasă de noi. Ridică preţurile fără nici o pricină. Nimeni nu înţelege de ce cresc preţurile atât de mult", spune un şofer. Altul declară că va umbla mai puţin cu maşina. "Pentru noi, agricultorii, această scumpire înseamnă un lucru foarte grav, e o scumpire colosală. Pentru ţărani e o lovitură nemaipomenită", afirmă alt şofer. "Pe toţi ne bate la buzunar, dar nu cred că o să circulăm mai puţin cu maşina. O să economisim în altă parte", precizează încă un şofer.

Scumpirile carburanţilor nu sunt însă singurele. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, de la începutul anului curent, preţurile de consum au crescut în Republica Moldova cu 2,3%. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. Cartofii s-au scumpit în medie cu 14%, uleiul, cu 2,5 procente, carnea, cu 3%, iar pâinea, cu 1,5 procente.

La fel s-au scumpit şi utilităţile. Astfel, doar preţul la încălzire a crescut cu 20%. Moldovenii se tem că recenta scumpire a carburanţilor ar putea duce iarăşi la creşteri de preţuri în lanţ.

Premierul Vlad Filat a declarat în repetate rânduri că scumpirea carburanţilor devine deseori doar un pretext pentru a majora nejustificat preţurile, în special la produsele de primă necesitate."Nu vom fi în nici un fel influenţaţi în acţiunile noastre de contracarare a oricăror încercări de speculare în această perioadă complicată pe seama oamenilor. Atunci când în piaţă vedem că sunt scumpite preţurile la paste, la alte produse care nicidecum nu pot fi influenţate de cotaţia petrolului pe piaţa internaţională şi mai cu seamă că aceste produse au fost importate sau achiziţionate mai devreme, la preţuri la care se face acel adaos maxim permis de lege", spune el.

Dacă preţurile au crescut constant în ultimele luni, salariul s-a majorat cu doar 0,7% anul trecut. El este în prezent de trei mii de lei, adică aproximativ 180 de euro, în timp ce numai încălzirea unui apartament cu trei camere în perioada rece a anului a ajuns să coste în Chişinău peste 1.500 de lei.