Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lupta cu radiaţiile continuă în Japonia

japonia-radiatii-femeie.jpg

Japonezii sunt expuşi radiaţiilor, după cutremurul din 11 martie.

Autorităţile japoneze încearcă să controleze radiaţiile de la centrala nucleară Fukushima. Mai multe elicoptere au vărsat mii de litri de apă asupra reactoarelor. Operatorul centralei încearcă să restabilească o linie electrică, pentru a putea răci combustibilul. În acelaşi timp, numeroase ţări le cer propriilor cetăţeni să se îndepărteze pe cât posibil de zona respectivă şi chiar să părăsească Japonia.

Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles

Ultimul bilanţ oficial arată 5.178 de morţi şi 8.606 dispăruţi. Milioane de persoane sunt în continuare fără curent electric şi fără apă. Circa 80 de mii de soldaţi şi poliţişti îşi continuă operaţiunile de salvare, acţiune încetinită de frig şi de ninsoare.

Pentru prima dată de la oprirea centralei nucleare Fukushima-Daiichi, de la încălzirea reactoarelor sale şi de la apariţia riscului unei fuziuni nucleare, armata japoneză a folosit elicoptere de tip Tchinouk, pentru a deversa joi, 17 martie, 30 de mii de litri de apă deasupra reactoarelor 3 şi 4.

Obiectivul este umplerea bazinului care serveşte la răcirea centralei, aşadar umplerea acestui bazin al reactorului 4, care a fost avariat deja de două incendii. O operaţiune care nu se ştie însă dacă a reuşit sau nu.

Cu o zi înainte, elicopterele nu au putut decola, din cauza nivelului foarte mare de radioactivitate. Elicopterele nu sunt protejate împotriva radiaţiilor.

O altă posibilitate este ca echipele de intervenţie să folosească tunurile cu apă ale pompierilor japonezi.

Deocamdată, e greu de zis la ce nivel de radiaţii este expusă populaţia. În mod evident, radioactivitatea este mult mai puternică în inima centralelor, unde angajaţii încearcă să controleze radiaţiile. Riscurile pentru sănătatea lor sunt de acum înainte foarte ridicate.

Angajaţii care lucrează cel mai aproape de radiaţii au fost numiţi "lichidatori" în timpul catastrofei nucleare de la Cernobâl, din Ucraina, în 1986. Ei sunt de regulă experţi, consideraţi de multă lume adevăraţi eroi. La centrala de la Fukushima sunt între o sută şi trei sute de ingineri, care încearcă să prevină o fuziune în miezul reactoarelor sau formarea unui nor radioactiv. E un număr foarte mic…

Aceşti angajaţi sunt expuşi uneori unui nivel de radiaţii de zece ori mai mare decât limita normală. Şi nu sunt întotdeauna angajaţii cei mai calificaţi pentru a face faţă unei situaţii foarte periculoase.

Populaţia japoneză nu-i vede însă ca pe nişte eroi, ci ca pe nişte angajaţi sacrificaţi de compania Tepco. E vorba de o mare firmă de electricitate legată de stat, care are aici probabil mai multă putere decât premierul japonez, Naoto Kan. Compania are o lungă istorie de accidente ascunse la centralele sale nucleare, falsificări de rapoarte privind diverse cazuri în care unii angajaţi de-ai săi au murit iradiaţi. Nici astăzi, Tepco nu ezită să-şi sacrifice oamenii, supunându-i la condiţii de lucru care le pun viaţa în pericol.

"Lichidatorii" de la Cernobâl au fost în aceeaşi situaţie. Există şi supravieţuitori. Unii dintre acei "lichidatori" de la Cernobâl, tehnicieni care au reuşit să stăpânească situaţia la vremea respectivă sunt acum în Japonia şi îşi oferă cunoştinţele autorităţilor japoneze.