Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vânătoarea opozanţilor din Bahrain

bahrain-piata-perlei-reuters-hamad-i-mohammed.jpg

Piaţa Perlei din Manama, Bahrain (Foto : Reuters / Hamad I Mohammed)

În Bahrain, Opoziţia a denunţat joi, 17 martie, arestarea a şase personalităţi, după reprimarea sângeroasă a unei manifestaţii în capitala Manama. Poliţia a deschis focul joi asupra manifestanţilor în satul şiit Deih.

Aşa cum au spus-o grosolan militarii, o curăţenie de o brutalitate nemaiîntâlnită a avut loc joi dimineaţă în Bahrain. ONU a denunţat excesul trupelor, care au forţat porţile spitalelor unde se refugiaseră manifestanţii răniţi.

În noaptea precedentă, apărătorii drepturilor omului şi alţi opozanţi au fost arestaţi, în cea mai mare parte fiind vorba de şiiţi radicali, printre care şi secretarul general al Hak, Hassan Machaima, reîntors din exil pe 26 februarie, după ce a beneficiat de o graţiere din partea regelui.

Monarhia sunită a încercat să reducă din intensitatea protestelor, făcând unele concesii politice. Valul de contestare nu a slăbit însă.

Dinastia al-Khalifa s-a simţit ameninţată de Opoziţia radicală. Şi odată cu ea şi alte monarhii petroliere din Golf. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au trimis trupe în Bahrain încă de luni.

Forţele de ordine din Bahrain au dat asaltul pentru a prelua sub control centrul oraşului Manama. Faimoasa Piaţă a Perlei a fost golită, iar vânătoarea opozanţilor continuă.