Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia umanitară din Japonia este dramatică

japonia-premier-naoto-kan-reuters-kyodo.jpg

Premierul japonez, Naoto Kan (Foto : Reuters / Kyodo)

În Japonia, un ultim bilanţ al cutremurului urmat de un tsunami săptămâna trecută indică 20 de mii de morţi şi dispăruţi. Situaţia umanitară este tot mai dramatică: zecile de mii de sinistraţi se confruntă cu frigul, lipsa alimentelor, apei potabile şi medicamentelor, dar şi cu o epidemie de gripă, potrivit Institutului Naţional pentru Boli Contagioase.

Premierul japonez, Naoto Kan a lansat un apel la solidaritate şi la calm. "Nu avem timp să fim pesimişti! Trebuie să fim fermi şi determinaţi", a declarat şeful Guvernului nipon, citat de BBC.

Naoto Kan a subliniat şi că Japonia nu este singură în această luptă. Într-adevăr, mesaje de solidaritate şi promisiuni de sprijin au continuat să vină din toate colţurile lumii.

Cutremur în Japonia

Barack Obama, preşedintele SUA

AscultăDownload

Preşedintele american, Barack Obama şi-a reînnoit angajamentul să susţină prin orice mijloace poporul japonez: "Depunem eforturi susţinute pe a ne ajuta aliaţii japonezi în acest moment de grele încercări: echipe de salvare se află la faţa locului pentru a ajuta, iar armata americană lucrează non stop. Poporul japonez nu este singur în aceste clipe de grele încercări şi durere! Peste Pacific, japonezii vor găsi o mână de ajutor din partea Statelor Unite să îşi revină. Avem o alianţă, care a fost creată cu mai bine de jumătate de secol în urmă şi care a fost întărită de interesele şi valorile comune pe care le împărtăşim!".

Între timp, continuă operaţiunile contracronometru de la centrala nucleară de la Fukushima. Mii de tone de apă au fost aruncate şi vineri asupra reactoarelor defecte.

Deja, nivelul de alertă pentru radiaţii a crescut vineri de la patru la cinci, pe o scară până la şapte. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, printr-un purtător de cuvânt a transmis că pentru moment nu există riscuri grave pentru sănătate şi prin urmare nici motive pentru impunerea unor interdicţii de circulaţie pentru cetăţenii japonezi.

Există însă şi semne pozitive: Tokyo Electric Power estimează că duminică ar putea da drumul la reactorul patru al centralei nucleare, ceea ce ar putea permite reactivarea sistemelor de răcire şi ar putea uşura automat eforturile echipelor de intervenţie.