Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi bombardamente la Benghazi

La scurt timp de la ultimatumul transmis vineri de Franţa, Marea Britanie, SUA şi ţările arabe către Muammar Gaddafi, noi bombardamente şi confruntări armate au fost semnalate în oraşul libian Benghazi, fieful opoziţiei libiene. Localitatea a fost bombardată de un avion militar, care ulterior a fost doborât de tiruri antiaeriene, transmit jurnaliştii din zonă.

Potrivit jurnaliştilor AFP, este vorba despre un MiG-23. De asemenea, potrivit centrului de cercetare International Institute for Strategic Studies (IISS), armata colonelului Muammar Kadhafi dispune de mai multe avioane MiG-23.

Regimul Gaddafi a anunţat însă că nu este responsabil pentru noile confruntări, acuzând organizaţia teroristă Al Qaida de atacuri armate asupra forţelor militare libiene. “Tripolirespectă şi va respecta armistiţiul anunţat vineri”, au declarat vineri seară reprezentanţi ai lui Gaddafi.

"Bande ale Al-Qaida atacă unităţile forţelor armate staţionate la vest de Benghazi, care respectă armistiţiul anunţat de Libia vineri", a afirmat agenţia oficială Jana.

"Aceste bande teroriste au folosit elicoptere şi un avion de vânătoare pentru a bombarda forţele armate, încălcând flagrant zona de interdicţie aeriană impusă de Consiliul de Securitate", a adăugat Jana, citând surse din cadrul Ministerului Apărării.

"Acest lucru a determinat forţele armate să riposteze pentru a se apăra", continuă sursa lansând o avertizare la adresa "bandelor teroriste" şi cerându-le locuitorilor din Benghazi să coopereze.

Explozii s-au auzit toată noaptea la Beghazi, fără să se poată stabili dacă este vorba despre bombardamente sau tiruri ale baeriilor antiaeriene.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, regimul lui Muammar Kadhafi a acuzat deja insurgenţii că încalcă armistiţiul anunţat de Tripoli vineri, atacând forţele loiale acestuia în regiunea Al-Magrun, la aproximativ 80 de kilometri sud de Benghazi.