Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radiaţiile japoneze au atins coasta americană

Primele radiaţii slabe provenite de la centralele nucleare japoneze au ajuns vineri seară pe coasta Americii, în California.Cantitatea detectată este deocamdată minusculă, afirmă autorităţile americane. Toate măsurătorile efectuate de Agenţia americană pentru protecţia mediului "nu au menţionat un nivel de radiaţii îngrijorător", afirmă aceeaşi sursă.

"O cantitate minusculă de izotop radioactiv Xenon-133" a fost detectată de un aparat la Sacramento (California), a declarat departamentul într-un comunicat comun cu Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA).

"Aceste prelevări corespund emisiilor de la centrala nucleară de la Fukushima în nordul Japoniei", se precizează într-un comunicat.

Siţuaţie incertă în Japonia

Centralele nucleare afectate de seismul din urmă cu o saptamană continuă să reprezinte un pericol pentru populaţia niponă. Trei breşe au fost create în acoperişurile clădirilor reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleară Fukushima pentru a se evita o explozie de hidrogen, a anunţat sâmbătă compania operatoare Tokyo Electric Power.

Sunt însă şi veşti bune din Japonia: alimentarea cu energie electrică urmează să fie restabilită la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima, o etapă importantă în tentativele de relansare rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor.

Pe de altă parte, niveluri anormale de radioactivitate au fost depistate în lapte şi spanac în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, situate în apropierea centralei nucleare Fuckushima, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Tokyo. Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat însă aceeaşi sursă, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul.