Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tokyo: Particule radioactive, în apa potabilă

Particule de iod radioactiv şi cesiu au fost depistate în apa de la robinet la Tokyo, pentru prima dată de la începutul crizei nucleare japoneze, anunţă agenţia de ştiri niponă Kyodo.

Urme de substanţe radioactive au fost detectate sâmbătă în apa de la robinet din Tokyo şi din alte localităţi, dar dozele sunt mai mici decât nivelul legal, a declarat Ministerul japonez al Ştiinţelor.

"Ministerul a început să efectueze măsurători ale calităţii apei curente sâmbătă şi am detectat urme de iod radioactiv şi de cesiu", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul acestui minister, care se ocupă de verificări.

Prezenţa iodului radioactiv a fost depistată în apa de la robinet în prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata, a precizat el. Cesiu a fost descoperit în apa de băut distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma.

Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apă pentru iod radioactiv şi 1,6 becquerel pe litrul de apă pentru cesiu.

Aceste valori sunt însă inferioare nivelului legal în Japonia, a subliniat oficialul citat.

Legea japoneză stipulează că iodul radioactiv din apă nu poate depăşi 300 becquerel pe litru, iar cesiu nu poate depăşi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii.