Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvare miraculoasă în Japonia

Doi supravieţuitori au fost găsiţi în oraşul Ishinomaki, la nouă zile de la cutremurul urmat de tsunamiul care a devastat nord-estul ţării, pe 11 martie. "O femeie în vârstă de 80 de ani şi un adolescent de 16 ani au fost găsiţi sub dărâmături, în cursul după-amiezii. Erau în stare de hipotermie uşoară, dar erau conştienţi", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Catastrofa din 11 martie a provocat moartea a cel putin 8.000 de persoane şi dispariţia altor 12 mii, potrivit unui nou bilanţ provizoriu oferit de poliţia naţională şi dat publicităţii astazi.

Guvernul nipon închide centralele grav avariate

Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi utilizată după lanţul de accidente care au avut loc la reactoarele sale. Iată ce a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, care a precizat, totuşi, că hotărârea nu revine doar autorităţilor statului, centrala fiind administrată de Tokyo Electric Power (TEPCO), una dintre principalele companii private de electricitate din Japonia.

Situată pe coastă, la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo, Fukushima 1 este o centrală învechită, fiind construită în anii '70. Ea este echipată cu şase reactoare, care au fost grav avariate de cutremurul de 9 grade din 11 martie. Exploziile, incendiile şi apa de mare utilizată pentru a le răci au distrus parţial patru dintre cele şase reactoare.

Radiaţii, în legume importate din Japonia

Radiaţii au fost detectate pentru prima dată, duminică, în Taiwan, la legume importate din Japonia, a anunţat un oficial din cadrul autorităţilor sanitare taiwaneze, relatază AFP.

Radiaţiile au fost detectate în cazul a 14 kilograme de legume provenind din Kagoshima, în sudul arhipelagului, a precizat Tsai Shu-chen.

Aceasta este prima dată când este anunţată contaminarea alimentelor în afara Japoniei.