Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia, scena unor noi confruntări

libia-avion-militar-reuters-giampiero-sposito.jpg

Foto : Reuters / Giampiero Sposito

Ciocnirile violente continuă în Libia. În ciuda mijloacelor de luptă extrem de rudimentare, rebelii încearcă să ţină piept nenumăratelor asalturi ale forţelor loiale colonelului Gaddafi, la Benghazi şi Ajdabiya. Coaliţia a continuat raidurile miercuri, 23 martie, la Misrata, dar şi în capitala Tripoli.

Spiritele sunt extrem de încinse, mai ales după apariţia publică a colonelului Muammar Gaddafi în persoană, prima de la lansarea operaţiunilor internaţionale. Isterizat, liderul libian a chemat la luptă poporul împotriva "unor nazişti care vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei".

Avem deja un raport al Pentagonului: de la începutul operaţiunilor, avioanele coaliţiei internaţionale au efectuat 336 de zboruri operative şi 108 atacuri aeriene.

O treime dintre zboruri a fost efectuată de avioanele americane F15, F16 şi Harriers. Să nu uităm incidentul de marţi, când un F15 s-a prăbuşit în apropiere de Benghazi. Ei bine, operaţiunea de salvare a pilotului a durat trei ore, interval în care au fost lansate şi două bombe. BBC citează civili libieni care au fost răniţi în această operaţiune de intervenţie şi subliniază că fiecare raid al coaliţiei implică acest risc major: ca populaţia civilă să devină victimă colaterală în confruntarea cu forţele loiale lui Gaddafi.

Situaţia umanitară din Libia este dramatică şi pe acest fond, numărul libienilor care fug peste graniţe este în creştere. Insula siciliană Lampedusa, care poate găzdui maxim 850 de imigranţi în condiţii bune este invadată acum de mii de libieni, dar şi egipteni şi tunisieni. În total, pe insulă s-ar afla acum şase mii de imigranţi.