Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explozie la Ierusalim

israel-ierusalim-atentat.jpg

Una dintre victimele atentatului de miercuri, 23 martie, din Ierusalim.

O femeie a murit şi alte zeci de persoane au fost rănite, unele chiar grav, după o explozie a unei bombe într-o staţie de autobuz din centrul Ierusalimului, potrivit autorităţilor israeliene. Bomba fusese ascunsă într-o geantă, lângă un stâlp, conform Poliţiei. Zeci de ambulanţe au sosit la locul deflagraţiei, iar poliţiştii au sigilat zona.

Ierusalimul a mai fost confruntat cu un val de atentate care au vizat staţiile de autobuz între anii 2000 şi 2004, dar atacurile s-au oprit în ultimii ani.

Martorii spun că forţa exploziei a zguduit clădirile din jur. Un corespondent al agenţiei AFP a văzut la locul atentatului oameni care zăceau întinşi pe jos, plini de sânge, iar multe maşini şi autobuze aveau geamurile sparte.

"Credem că dispozitivul exploziv cântărea un kilogram sau două", declară ministrul Securităţii Interne, Yitzhak Aharonovitch. "A explodat într-o geantă mică, pe trotuarul de lângă staţia de autobuz", precizează el.

Ierusalimul a fost lovit de o serie de atentate cu bombă, cele mai multe vizând autobuze şi restaurante, în a doua Intifadă palestiniană, care a început în anul 2000.

Acest nou atac are loc în contextul tensiunilor din Fâşia Gaza. Aviaţia israeliană a bombardat estul oraşului Gaza, după ce militanţi palestinieni au lansat două rachete spre sudul Israelului.

Organizaţia Jihadul Islamic a revendicat atacurile cu rachete, ca represalii după moartea a opt palestinieni marţi, lângă oraşul Gaza.