Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Masacru în Siria: zeci de morţi în ultimele ore

siria-manifestanti-reuters-khaled-al-hariri.jpg

Manifestanţii din Siria menţin presiunea pe regimul lui Bachar al-Assad (Foto: Reuters/Khaled al-Hariri).

Peste o sută de oameni au fost ucişi în urma protestelor anti-guvernamentale de miercuri, din oraşul Deraa, situat în sudul Siriei, potrivit militanţilor pentru drepturile omului. Localitatea este punctul central al protestelor împotriva regimului condus de Bachar al-Assad. Între timp, 20 de mii de persoane participau joi la funeraliile mai multor protestatari, în localitatea amintită.

Poliţia siriană a deschis focul asupra oamenilor care protestau faţă de moartea manifestanţilor anti-guvernamentali, potrivit martorilor.

Forţele de ordine au tras înspre sute de tineri sosiţi din satele învecinate, în momentul în care aceştia au încercat să intre în centrul oraşului Deraa.

Trupele au deschis de asemenea focul asupra unor persoane care participau la funeraliile a şase oameni ucişi într-un raid ce a vizat o moschee în timpul nopţii.

Înainte de violenţele de miercuri după-amiază, 12 persoane muriseră în urma confruntărilor cu forţele de ordine.

Violenţele din Siria au atras reacţii internaţionale de condamnare. Ministerul francez de Externe condamnă "violenţele inacceptabile", secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon cere o "anchetă transparentă", în timp ce Departamentul american de Stat se arată "profund îngrijorat de folosirea forţei de către Guvernul sirian, de intimidările şi arestările arbitrare, care-i împiedică pe sirieni să-şi exercite liber drepturile universale".

Un activist pentru drepturile omului vorbeşte despre un adevărat "masacru" la care sunt supuşi "cetăţenii nevinovaţi, paşnici şi fără apărare".