Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia de la Fukushima este instabilă: trei muncitori iradiaţi

Trei angajaţi care lucrau la reactorul trei al centralei nucleare de la Fukushima au fost iradiaţi. Doi dintre ei au intrat în spital, precizează Agenţia Japoneză pentru Siguranţă Nucleară.

Muncitorii iradiaţi lucrau la o clădire ce adăpostea turbina reactorului.

La aproape două săptămâni de la cutremurul de nouă grade, urmat de un tsunami devastator, autorităţile continuă delicata şi periculoasa sarcină de a răci reactoarele supraîncălzite ale centralei nucleare de la Fukushima.

Personalul a fost evacuat miercuri, 23 martie, după apariţia unor emanaţii de fum negru, însă a reluat operaţiunea de alimentare cu apă a reactorului numărul trei, după ce electricitatea a fost restabilită parţial în sala de control.

Trebuie în continuare răcite patru din cele şase reactoare ale centralei din Fukushima, iar situaţia este departe de a fi stabilă.

La reactorul numărul unu, curentul electric a fost restabilit parţial, iar iluminatul sălii de control funcţionează, dar sistemul de răcire este în continuare un eşec.

La reactorul numărul doi, cablurile de alimentare electrică sunt instalate, dar nici un echipament nu a fost pornit.

La reactorul trei, care preocupă cel mai mult pe toată lumea după seismul şi tsunamiul din 11 martie, electricitatea a fost restabilită parţial, iar operatorul TEPCO speră să repună în funcţiune joi, 24 martie, o pompă ce alimentează bazinul de răcire.

Reactorul patru este racordat la reţeaua electrică, dar nici un echipament nu a fost pus în funcţiune.

În fine, la reactoarele cinci şi şase, pompele de răcire funcţionează normal.

Video France24