Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod rutier mai permisiv pentru şoferi

România este pe primul loc într-un top al nesiguranţei pe drumurile publice în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, senatorii au pregătit cod rutier mai permisiv pentru şoferii români. Depăşirea cu cel mult 20 km a vitezei maxime admise, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers şi nepurtarea centurii de siguranţă, nu vor mai fi pedepsite decât cu avertisment scris, conform unei legi adoptate de Senatul României.

Potrivit modificărilor aduse legii circulaţiei rutiere se vor pedepsi doar cu avertisment mai multe prevederi care în actualul cod sunt drastic sancţionate. Depăşirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise, nesemnalizarea manevrei de schimbare a direcţiei de mers, nepurtarea centurii sau folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, sunt doar câteva dintre modificările aduse Coului Rutier şi votate de senatori.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Virgil Vochină spune la RFI că aceste modificări sunt aberante. "Propunerile mi se par hazardate. Nu se poate să iei în discuţie aşa ceva. Cum adică nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers nu este un pericolpentru traficul rutier? Domnii respectivi nu ştiu despre ce vorbesc.

În lume există o tendinţă de a reduce accidentele ceea ce şi al noi logic ar trebui să fie nu să venim cu asemenena măsuri." În expunerea de motive parlamentarul consideră că noul sistem de avertismente "nu va mai stârni sentimente de furie şi frustrare din cauza sistemului 'injust' care, deşi a beneficiat de numeroase investiţii, nu lasă să se vadă niciun rezultat".

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor şi de Preşedintele României. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Virgil Vochină speră ca măcar în al doilea for legislativ legea să nu fie votată în acestă formă.

" Sunt convins că nu vor trece aceste propuneri de Camera Deputaţilor. Oamenii trebuie să înţeleagă că până acum nu s-a făcut nicio modificare, mai este Camera Deputaţilor, preşedintele României, deci sunt paşi mulţi de făcut " spune Virgil Vochină. Statisticile arată că peste 2.500 de persoane au murit anul trecut pe şoselele din România. În acelaşi timp, alte 8000 au fost rănite grav.