Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia de la Fukushima rămâne imprevizibilă

japonia-centrala-nucleara-fukushima-reuters.jpg

Una dintre sălile de control ale centralei nucleare de la Fukushima (Foto : Reuters)

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima rămâne "imprevizibilă", declară premierul japonez. Bilanţul cutremurului şi tsunamiului care au lovit nord-estul Japoniei pe 11 martie a depăşit pragul de 27 de mii de morţi şi dispăruţi. Între timp, un nivel mare de radioactivitate a fost depistat la legumele care provin din regiunea Tokyo, iar autorităţile anunţă o avariere a cuvei reactorului 3 de la Fukushima.

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima rămâne "imprevizibilă", a avertizat vineri premierul japonez, Naoto Kan. "Lucrăm pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească. Trebuie să fim extrem de vigilenţi", spune şeful Guvernului, într-o conferinţă de presă.

Radiaţiile de la centrala Fukushima încep să afecteze tot mai multe sectoare. Un nivel anormal de mare de radioactivitate a fost depistat pentru prima dată în legume provenind din regiunea Tokyo, anunţă Ministerul japonez al Sănătăţii. Este vorba despre Cesiu radioactiv.

Oricum, autorităţile nipone au fost precaute şi au interzis la începutul săptămânii vânzarea legumelor şi laptelui provenind din patru prefecturi situate în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, din cauza nivelului ridicat de radioactivitate.

Pe de altă parte, doi japonezi au fost spitalizaţi, după ce au sosit miercuri în China, venind din Tokyo la bordul unui avion comercial. Ei prezentau niveluri "grave" de radioactivitate şi locuiesc într-o zonă aflată la 350 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima.

Cuva reactorului 3 ar putea fi avariată, a anunţat compania Tokyo Electric Power, precizând că "s-au scurs substanţe radioactive departe de reactor".

Reactorul 3 ridică cele mai multe probleme, pentru că este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.

La două săptămâni de  la catastrofă, bilanţul cutremurului urmat de tsunami depăşeşte zece mii de decese confirmate.

Potrivit ultimelor date statistice publicate, Poliţia a declarat 17.443 de persoane date dispărute.

Nuclear

Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European

AscultăDownload

Problema siguranţei nucleare a fost abordată şi în cadrul summit-ului Uniunii Europene de la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre şi-au exprimat solidaritatea cu Japonia. Pe de altă parte, ei au decis să ceară Comisiei Europene să efectueze urgent teste la toate centralele nucleare ale statelor membre, după cum a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. "Sunt aspecte legate de siguranţa nucleară şi aceasta este prioritatea zero. Prin urmare, am decis că siguranţa centralelor nucleare trebuie revizuită urgent prin aşa-numitele teste de stres. Comisia Europeană trebuie să prezinte rezultatele acestor teste înainte de sfârşitul acestui an. Pentru că pericolul nu se opreşte la graniţele noastre, încurajăm şi sprijinim statele vecine să facă teste de stres similare. O revizuire internaţională a centralelor nucleare ar fi ideală. De asemenea, am cerut Comisiei Europene să revizuiască legislaţia europeană în domeniu şi să propună modificări, dacă sunt necesare. În Europa vrem cele mai înalte standarde pentru siguranţa nucleară”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.