Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încordare maximă în Siria

siria-proteste-reuters.jpg

Noi proteste în Siria (Foto : Reuters)

Autorităţile de la Damasc au decis să elibereze toţi militanţii arestaţi în timpul manifestaţiilor din ultimele zile din Siria. Peste o sută de persoane au fost ucise miercuri la Deraa de forţele de ordine, iar alte câteva zeci au fost reţinute.

Acest anunţ privind eliberarea protestatarilor vine la câteva ore după ce un consilier al preşedintelui sirian a declarat la o conferinţă de presă la Damasc că solicitările populaţiei sunt legitime şi că regimul intenţionează să studieze anularea legii asupra stării de urgenţă. Este vorba de o lege care a fost impusă de partidul Baas în anul 1963.

Mai multe organizaţii neguvernamentale internaţionale şi siriene au evocat un val de arestări de la începerea la 15 martie a manifestaţiilor fără precedent împotriva regimului.

Potrivit unor militanţi pentru drepturile omului, peste o sută de persoane au fost ucise miercuri la Deraa de forţele de ordine, iar alte câteva zeci au fost arestate în ultimele zile.

Pe de altă parte, preşedintele sirian Bashar al-Asad a promulgat joi un decret, care prevede o creştere a salariilor pentru angajaţii în funcţii publice.

Salariile mai mici de două sute de dolari vor fi mărite cu 30%, iar salariile începând de la două sute de dolari în sus vor creşte cu 20 de procente.

Sărăcia afectează 14% dintre cele 22 de milioane de sirieni, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Guvernul şi-a anunţat în ultimele luni intenţia de a investi în următorii cinci ani 14 miliarde de dolari în dezvoltarea umană.