Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rebelii din Libia cuceresc un oraș cheie

Rebelii libieni sprijiniți de raidurile coaliției internaționale anunță că au preluat controlul orașului strategic Ajdabiya, stăpânit până acum de trupele colonelului Muammar Gaddafi. Corespondenții internaționali de presă povestesc că i-au văzut pe insurgenți jubilând după acest succes.

Forțele fidele liderului libian, Muammar Gaddafi preluaseră controlul asupra acestei localități săptămâna trecută, în timp ce avansau spre est, pentru a înăbuși revoltele care au intrat acum în a cincea săptămână.

Succesul de sâmbătă, 26 martie, al rebelilor a venit după a șaptea noapte de bombardamente ale aliaților.

Colonelul Gaddafi a anunțat că îi promovează la grade superioare pe toți militarii, ofițerii și agenții de securitate, pentru "lupta eroică" din ultima săptămână împotriva forțelor străine. Decizia vine la o zi după un apel lansat de Statele Unite către militarii libieni să "înceteze să mai lupte" împotriva compatrioților lor și să nu se mai supună ordinelor liderului libian.

Ministerul libian al Sănătății susține că cel puțin 114 persoane au fost ucise și 445 rănite, începând de duminică și până miercuri, în raidurile coaliției internaționale.
Comanda asupra operațiunilor din Libia urmează să fie preluată la începutul săptămânii viitoare de către NATO.

Obiectivul Alianței Nord-Atlantice este respectarea interdicției de zbor impuse de ONU în Libia, pentru a împiedica armata loială colonelului Muammar Gaddafi să mai bombardeze orașe controlate de grupări ale Opoziției.