Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avioane libiene, distruse de coaliția internațională

libia-bombardament-afp-patrick-baz.jpg

Atacurile continuă în Libia (Foto:AFP/Patrick Baz).

Aviația militară franceză a distrus cinci avioane libiene și două elicoptere, într-un atac asupra forțelor fidele colonelului Muammar Gaddafi. Un oficial francez spune că aparatele de zbor se aflau la sol într-o bază aviatică din orașul Misrata.

Cele cinci avioane și două elicoptere libiene se pregăteau să lanseze atacuri împotriva rebelilor care dețin controlul asupra orașului Misrata.

Insurgenții au capturat orașul estic Ajdabiya și au avansat spre vestul teritoriului.

Potrivit televiziunii libiene, mai multe raiduri aeriene au avut loc în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, la Sabha, în centrul țării.

Televiziunea libiană de stat susține că obiective militare, dar și civile au fost lovite de bombardamente, dar nu există nici o confirmare independentă.

Între timp, forțele liderului libian, Muammar Gaddafi mută cadavrele victimelor lor în locuri bombardate de forţele coaliţiei, pentru a lăsa să se creadă că este vorba despre civili ucişi de aliaţi, potrivit secretarului american al Apărării, Robert Gates.

"Avem numeroase rapoarte ale spionajului, potrivit cărora Gaddafi mută cadavrele oamenilor pe care i-a ucis, pentru a le pune în locurile pe care le-am atacat noi", spune Gates într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

El recunoaște însă că e greu să-și dea seama dacă raidurile coaliției internaționale omoară și civili sau nu: "Adevărul este că ne e greu să ştim precis dacă noi suntem responsabili pentru victime civile".