Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce ţări mai aplică pedeapsa cu moartea?

Aplicarea pedepsei cu moartea este din ce în ce mai rară în lume, potrivit unui raport al Amnesty International. Totuşi, în 2010, mii de execuţii au avut loc în ţări ca Iran, Coreea de Nord, Yemen, SUA, Arabia Saudită şi China.

Cel puţin 527 de pedepse capitale au putut fi înregistrate anul trecut de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, faţă de 714 "cel puţin" în 2009.

Cifrele exclud China, care nu-şi face publice datele cu privire la acest subiect. Potrivit Amnesty International, execuţiile din China s-ar număra "cu miile".

Cele mai multe execuţii au fost înregistrate în Asia şi în Orientul Mijlociu. Teheranul a recunoscut 252 de execuţii anul trecut, printre victime fiind cinci femei şi un minor. Dintre ele, 14 persoane au fost executate în public.

Alte 60 de execuţii au fost contabilizate în Coreea de Nord, 53 în Yemen şi 27 în Arabia Saudită.

În SUA, 46 de persoane au fost executate, fiind pronunţate 110 condamnări la moarte.

Unele ţări continuă să pronunţe pedeapsa capitală pentru "afaceri cu droguri, delicte economice, relaţii sexuale consimţite între adulţi şi pentru blasfemie", violând legislaţia internaţională asupra drepturilor omului, care interzice recurgerea la pedeapsa cu moartea, cu excepţia celor mai grave crime, arată Amnesty International.

Potrivit organizaţiei, în Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite au fost condamnate la moarte persoane care aveau sub 18 ani în momentul faptelor, încălcându-se reglementările internaţionale.

Amnesty îşi exprimă regretul, de asemenea, că cinci ţări, Bahrain, Belarus, Guineea Ecuatorială, Somalia, Taiwan, plus Autoritatea Naţională Palestiniană au reînceput să practice execuţii.

În ultimii zece ani, 31 de ţări au renunţat la pedeapsa cu moartea în legislaţie sau în practică, arată raportul organizaţiei.