Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tinerii şoferi nu cunosc riscurile legate de consumul de alcool

Tinerii şoferi asociază consumul de alcool la volan cu suspendarea permisului sau implicarea într-un accident rutier. Potrivit rezultatelor unui studiu sociologic, ei nu percep însă pericolul asupra propriei vieţi.  30% dintre ei au recunoscut că au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010 pe bază de focus grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1001 repondenţi, din mediul urban.

 Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influenţa alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că şansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus.

Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate dar nu percep faptul că ei înşişi pot pune în pericol viaţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic

Pe fondul acestui comportament, în cursul anului 2010, accidentele de circulaţie în care alcoolul a fost cauză concurentă au reprezentat şapte la sută din total accidentelor grave de circulaţie.

De asemenea, anul trecut INML a efectuat peste 3 mii 5 sute de testări de alcoolemie, iar cei mai mulţi şoferi testaţi, peste 1 mie 3 sute au înregistrat o alcoolemie cu valorile între 0,80 şi 2 g‰.

Şofatul sub influenţa alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge. Alcoolul afectează o serie de funcţii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii şi timpul de reacţie, aspecte foarte importante pentru un şofer.

De asemenea, potrivit directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", alcoolul afectează judecata conducătorului auto care devine tentat să depăşească limitele de viteză, mai ales în cazul alcoolemiilor mici.

Indiferent de ce metodă folosesc şoferii pentru a estima timpul în care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai puţin ştiinţifică, toţi trebuie să ţină cont de faptul ca alcoolul, oricât de puţin şi şofatul nu merg împreună.