Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centrala nucleară de la Fukushima trebuie dărâmată

kan-premierul-japonez-naoto-kan-poza-reuters-issei-kato.jpg

Premierul Japoniei, Naoto Kan (Foto: Reuters/Issei Kato)

Premierul japonez, Naoto Kan a afirmat în cadrul unei întrevederi cu liderul Partidului Comunist nipon că centrala nucleară de la Fukushima, din nord-estul Japoniei trebuie să fie dărâmată.

Societatea TEPCO, operator şi proprietar al centralei Fukushima a considerat inevitabilă desfiinţarea primelor patru reactoare, după încheierea operaţiunilor dificile de răcire, ce ar putea dura luni de zile.

TEPCO s-ar putea confrunta cu cereri de daune şi compensaţii în valoare totală de peste 130 de miliarde de dolari, dacă actuala criză nucleară se prelungeşte, potrivit unor estimări citate de presa internaţională.

Compania este criticată dur şi de Guvernul nipon, pentru modul în care a gestionat situaţia de la complexul nuclear.

În urma dezastrului a ieşit la lumină o serie de erori grave de management, care au subminat şi mai mult încrederea în TEPCO.

Centrala de la Fukushima a fost serios afectată de cutremurul din 11 martie. De atunci, au fost înregistrate scurgeri radioactive semnificative, care au contaminat apa oceanului, apa potabilă din regiune şi unele legume.

Autorităţile susţin că întreaga zonă e devastată şi că aria în care oamenii au fost evacuaţi ar putea fi extinsă.

Un nor radioactiv emis de centrală a fost confirmat deasupra unor ţări europene, dar a ajuns şi în Statele Unite. Concentraţia a fost însă foarte slabă şi nu prezintă pericol pentru oameni.