Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupte grele în Coasta de Fildeş

coasta-fildes-trupe-afp-jean-philippe-ksiazek.jpg

Trupele fidele lui Alassane Ouattara se pregătesc să atace palatul prezidenţial (Foto: AFP/Jean-Philippe Ksiazek).

Preşedintele învins în alegerile din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo nu a fost niciodată atât de ameninţat. Partizanii preşedintelui ales, Alassane Ouattara şi-au intensificat ofensiva la Abidjan în timpul nopţii de joi spre vineri. Lupte armate grele au terorizat capitala economică din Coasta de Fildeş.

Locuitorii din Abidjan au trecut printr-o noapte de confruntări intense. Tiruri de armă au răsunat încă de la începutul serii în mai multe cartiere ale oraşului ivorian.

În cartierul Cocody, luptele au avut loc în zona radioteleviziunii ivoriene (RTI), care a încetat să mai emită azi noapte.

Coasta de Fildeş

martor al confruntărilor armate

AscultăDownload

Potrivit unui martor contactat de RFI, un adevărat "potop" de focuri de armă s-a abătut asupra RTI, înainte ca forţele favorabile preşedintelui ales, Alassane Ouattara să preia controlul. Martorul vorbeşte despre "rafale de Kalashnikov şi zgomote de obuze de o violenţă extremă".

Tirurile de armă s-au concentrat asupra oraşului Mermoz, unul dintre cartierele generale ale tinerilor patrioţi favorabili lui Laurent Gbago, preşedintele în exerciţiu, care a pierdut alegerile prezidenţiale şi care refuză să predea puterea.

Potrivit aceluiaşi martor, o ploaie de obuze şi de tiruri de armă au vizat reşedinţa lui Gbagbo, situată în cartierul Cocody.

În cartierul Plateau, unde se află palatul prezidenţial ocupat în continuare de Laurent Gbagbo, un martor afirmă că pereţii au tremurat din cauza intensităţii tirurilor. Preşedintele învins în alegeri nu mai poate fi localizat de ore bune.

Intensitatea luptelor demonstrează că ultimii fideli ai lui Gbagbo rezistă.

Se pare că forţele "ouattariste" au desfăşurat un arsenal masiv în faţa gărzii prezidenţiale şi ultimilor soldaţi fideli lui Laurent Gbagbo.

Locuitorii din diferite cartiere ale oraşului Abidjan, afectaţi de confruntările violente sunt terorizaţi de amploarea luptelor.

Militarii francezi din operaţiunea Licorne au fost trimişi pe teren joi, în anumite cartiere ale capitalei economice ivoriene, pentru a-I proteja pe străinii din zonă şi în special pe cetăţenii francezi.

Video France24 cu relatarea unui martor despre luptele din cartierul Cocody.