Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua manifestaţiilor în Orientul Mijlociu

siria-manifestanti-reuters.jpg

Manifestanţi în Siria (Foto: Reuters)

Ziua de vineri, 1 aprilie, tradiţional cea a manifestaţiilor în lumea arabo-musulmană riscă să fie decisivă pentru mai multe ţări din Orientul Apropiat şi Mijlociu. Opoziţiile din aceste state autoritare cer reforme şi schimbări de regim, precum cele din Tunisia sau Egipt.

Una dintre manifestaţiile de vineri este prevăzută chiar la Cairo, capitala Egiptului. Organizatorii cheamă "la salvarea revoluţiei", cer "judecarea rapidă a fostului preşedinte Hosni Mubarak" şi îşi doresc "combaterea mai eficientă a corupţiei".

În Siria, unde preşedintele Bashar al-Assad a refuzat miercuri să anunţe măsuri de liberalizare a regimului, sunt prevăzute alte manifestaţii de amploare, anunţă pe Internet unul dintre cele mai active grupuri de contestatari. De două săptămâni, zeci de persoane ar fi fost ucise de către forţele regimului autoritar.

În Iordania învecinată, zguduită week-end-ul trecut de agitaţii de stradă, Frăţia Musulmană cheamă din nou la proteste în faţa Primăriei Capitalei Amman.

În Yemen, contestatul preşedinte Ali Saleh şi-a chemat simpatizanţii să iasă vineri în stradă, lucru ce ar putea provoca ciocniri violente cu adversarii regimului.

În sfârşit, în ţările golfului arabo-persic, precum Bahrain sau Oman, nu sunt prevăzute pentru moment manifestaţii vineri. La sfârşitul rugăciunii săptămânale, observatorii nu exclud însă posibilitatea de formare a unor manifestaţii spontane. Mai puţin însă la Manama, în Bahrain, unde dinastia sunită la putere a fost salvată in extremis şi cu violenţă de tancurile ţărilor învecinate, în particular saudite.