Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia se deteriorează în Coasta de Fildeş

coasta-fildes-reuters.jpg

Confruntări militare în Coasta de Fildeş (Foto: Reuters)

Lupte grele se dădeau vineri după-amiază în capitala economică din Coasta de Fildeş, Abidjan. Confruntările cele mai violente erau în jurul palatului prezidenţial al lui Laurent Gbagbo, preşedintele care a pierdut alegerile şi care refuză să predea puterea.

O explozie puternică a fost auzită şi o coloană groasă de fum putea fi văzută în zona palatului prezidenţial.

Uniunea Africană îi cere preşedintelui încă în funcţie, Laurent Gbagbo, care a pierdut alegerile "să cedeze imediat puterea preşedintelui Ouattara".

Laurent Gbagbo "nu are intenţia de a se preda", afirmă unul dintre reprezentanţii săi în Europa, Toussaint Alain.

Între timp, o angajată suedeză a ONU a fost ucisă la Abidjan, potrivit ministerului de Externe.

ONU denunţă "gravele violări" ale drepturilor omului de către forţele preşedintelui ales, Alassane Ouattara.

Locuitorii din Abidjan au trecut printr-o noapte de confruntări intense. Tiruri de armă au răsunat încă de la începutul serii în mai multe cartiere ale oraşului ivorian.

În cartierul Cocody, luptele au avut loc în zona radioteleviziunii ivoriene (RTI), care a încetat să mai emită azi noapte.

Coasta de Fildeş

martor al confruntărilor armate

AscultăDownload

Potrivit unui martor contactat de RFI, un adevărat "potop" de focuri de armă s-a abătut asupra RTI, înainte ca forţele favorabile preşedintelui ales, Alassane Ouattara să preia controlul. Martorul vorbeşte despre "rafale de Kalashnikov şi zgomote de obuze de o violenţă extremă".

Tirurile de armă s-au concentrat asupra oraşului Mermoz, unul dintre cartierele generale ale tinerilor patrioţi favorabili lui Laurent Gbago, preşedintele în exerciţiu, care a pierdut alegerile prezidenţiale şi care refuză să predea puterea.