Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 insurgenţi libieni, ucişi din greşeală de avioanele aliaţilor

Cel puţin 10 rebeli libieni au fost ucişi vineri în urma unor raiduri aeriene. Atacul nu a fost însă condus de armata loială lui Muammar Gaddafi, ci de forţele internaţionale aliate,transmite Reuters, citând mai mulţi insurgenţi aflaţi la faţa locului. Raidul efectuat vineri seara de aparate de lupta ale coalitiei internationale a lovit un grup de rebeli in apropiere de Brega.

Martorii au afirmat ca soldati loiali lui Gaddafi "s-au strecurat" printre rebeli si au tras in aer.

"Dupa aceea, au venit avioanele NATO si i-au bombardat", a afirmat un luptator rebel, Mustafa Ali Omar. Alte surse au afirmat insa ca rebelii au tras focuri de arma in aer "din greseala".

Unii insurgenti au declarat ca cel putin 14 rebeli au murit in urma atacului NATO, despre care au spus ca s-a produs la ora locala 22.

Reuters scrie ca, in cursul noptii, fortele loiale lui Gaddafi au tras cu rachete asupra localitatii Brega, iar sambata dimineata luptele continuau in jurul universitatii din oras.

Guvernul libian refuză să oprească confruntările cu rebelii, care au propus vineri un armistiţiu regimului lui Muammar Gaddafi. Purtatorul de cuvant al Executivului de la Tripoli a calificat propunerea rebelilor drept o nebunie.

Trupele loiale colonelului Gaddafi nu se vor retrage niciodată din oraşe” a declarat reprezentantul Guvernului libian.

Vineri, unul din liderii insurgenţilor a declarat ca rebelii sunt pregătiţi pentru un acord de încetare a focului, însă numai dacă forţele pro-Gaddafi se retrag.