Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de civili, ucişi în confruntările din Coasta de Fildeş

Luptele armate se intensifică în Costa de Fildes, acolo unde susţinătorii preşedintelui ales, Alassane Ouattara, şi cei ai fostului şef al statului Laurent Gbagbo se luptă în continuare pentru putere. La trei zile de la izbucnirea violenţelor, capitala economică Abidjan este un veritabil câmp de luptă, scrie presa internaţională. Sâmbătă, trupele loiale presedintelui ales, Alassane Ouattara, au luat din nou cu asalt palatul prezidenţial, aflat încă în mâinile susţinătorilor lui Larent Gbagbo, fostul şef de stat care nu vrea să renunţe la putere.

Între timp, Crucea Roşie afirmă că bilanţul victimelor civile creşte în fiecare zi în vestul ţării. Peste 1000 de persoane au fost ucise în oraşul Duekoue. Nu se ştie deocamdată cine sunt responsabilii pentru masacru, însă regiunea în care acesta s-a produs este controlată de forţele fidele lui Alassane Ouattara, care a negat însă orice legatură cu masacrul produs la Duekoue, potrivit AFP.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat, duminică, un nou apel pentru oprirea violenţelor şi i-a cerut lui Alessane Ouattara, preşedintele recunoscut de comunitatea internaţională, să îi identifice pe autorii masacrului.

La Abidjan, capitala economică a ţării, Laurent Gbagbo refuză să predea ştafeta la conducerea ţării şi s-a baricadat în palatul prezidenţial, în vreme ce luptele de stradă continuă. Este asteptat un asalt puternic al forţelor pro-Ouattara asupra palatului prezidenţial ocupat de Laurent Gbagbo.

Forţele speciale franceze Licorne au preluat controlul asupra aeroportului din Abidjan, cel mai important din Coasta de Fildeş, asigurând continuarea zborurilor comerciale şi plecarea din ţară a cetţăenilor străini.

Televiziunea de stat, controlată de tabara lui Laurent Gbagbo, a difuzat, duminică, mesaje violente împotriva Franţei: "Genocidul este pregătit în Coasta de Fildeş de oamenii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ivorieni, ieşiţi şi ocupaţi străzile. Armata franceză a ocupat aeroportul din Abidjan, suntem în pericol", au fost câteva dintre mesajele difuzate de televiziunea ivoriană, scrie Hotnews.ro.