Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două victime, descoperite la centrala Fukushima

Doi lucrători la centrala nucleară joponeză Fukushima, daţi dispăruţi după cutremurul din 11 martie, au fost găsiţi decedati în interiorul centralei nucleare, a anunţat duminică firma TEPCO, care gestionează centrala. Aceeaşi sursa a precizeazat că tehnicienii au murit ca urmare a hemoragiei provocate de răni multiple, şi nu din cauza radiaţiilor. Cei doi aveau 21, respectiv 24 de ani.

Pe de altă parte, angajaţii de la centrala nucleară japoneză încearcau duminică dimineaţă să închidă o fisură apărută în peretele unui bazin, care deversează în Oceanul Pacific apă cu nivel ridicat de radioactivitate.

Obiectivul angajaţilor companiei TEPCO rămâne restabilirea alimentării cu energie electrică, pentru repunerea în funcţiune a circuitelor de răcire ale celor patru reactoare avariate de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Progresele sunt însă limitate, deoarece cantităţile enorme de apă folosite pentru menţinerea temperaturii combustibilului uzat au inundat sălile turbinelor şi galeriile subterane, blocând activitatea membrilor echipelor de intervenţie.

Analiza eşantioanelor de apă de mare prelevate la 30 martie la o distanţă de 40 de kilometri sud de centrală a indicat un nivel de iod radioactiv de aproape două ori mai mare decât limita normală. Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară a afirmat însă că iodul radioactiv se diluează în apa oceanului, iar poluarea depistată nu prezintă un risc important pentru sănătate.

În zona centralei urmează să ajungă, în următoarele zile, o platformă plutitoare cu o lungime de 136 de metri şi lăţimea de 45 de metri, echipată cu rezervoare cu o capacitate de 10.000 de tone, care va evacua apa contaminată deversată de centrală.

În acelaşi timp, două barje ale forţelor navale americane transportă apă dulce, folosită pentru răcirea reactoarelor şi a bazinelor pentru combustibilii uzaţi. Cotidianul Yomiuri Shimbun a afirmat că în reactoare sunt injectate zilnic circa 550 de tone de apă.

Un consilier al premierului japonez a recunoscut că oprirea emisiilor radioactive la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi ar putea dura câteva luni.