Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri disperate în Japonia

Echipele de intervenţie din Japonia sunt în pragul disperării: operatorul centralei nucleare japoneze Fukushima, TEPCO a anunţat luni, 4 aprilie, că va deversa în mare 11.500 de tone de apă radioactivă, acumulată în instalaţiile avariate. Pe de altă parte, criza de încredere în energia nucleară va influenţa negocierile internaţionale privind climatul.

"Circa zece mii de tone de apă stocate în cuve şi o mie cinci sute de tone aflate în prezent în reactoarele 5 şi 6" vor fi deversate în Oceanul Pacific, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO). El precizează că e vorba despre apă uşor radioactivă.

"Nu avem altă opţiune decât să deversăm această apă contaminată în ocean, ca măsură de securitate", spune şi purtătorul de cuvânt a Guvernului, Yukio Edano.

"Nivelul radioactivităţii este foarte crescut lângă reactorul numărul 2, iar noi ştim asta. Trebuie să stopăm scurgerea cât mai curând posibil, pentru a opri apa să ajungă în ocean", mai afirmă Edano.

Pe de altă parte, criza de încredere în energia nucleară va influenţa negocierile internaţionale privind climatul, care au fost reluate la Bangkok, sub egida ONU, declară negociatorul-şef al Uniunii Europene, Artur Runge-Metzger.

"Energia nucleară este una dintre opţiunile energetice cu emisii foarte-foarte mici de gaze cu efect de seră", responsabile pentru schimbările climatice, afirmă el.