Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremurul din Japonia, în cifre

Autorităţile din Japonia au dat publicităţii un nou bilanţ al cutremurului din 11 martie. Peste 12 mii de persoane au murit, iar 15.500 sunt încă date dispărute. Peste 160 de mii de oameni au fost evacuaţi în urma seismului şi tsunamiului şi trăiesc în adăposturi provizorii, neîncălzite şi supraaglomerate.

Autorităţile japoneze menţin zona de evacuare pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare de la Fukushima, unde defecţiunile cauzate de cutremur nu au fost remediate. În jur de 70 de mii de oameni locuiau în zonă – nu se ştie cu exactitate câte persoane au fost evacuate, dar se crede că majoritatea şi-a părăsit locuinţele.

De asemenea, peste 160 de mii de gospodării din nordul ţării au rămas fără energie electrică.

Alte cifre ale Ministerului Sănătăţii arată că cel puţin două sute de mii de gospodării din opt prefecturi au rămas fără apă curentă.

Poliţia niponă anunţă că peste 45 de mii de clădiri au fost distruse complet în urma cutremurului urmat de tsunami.

În ceea ce priveşte impactul asupra economiei, Guvernul estimează daune de la 16 până la 25 de mii de miliarde de yeni japonezi (adică până la trei sute de miliarde de dolari). Dacă estimările se vor adeveri, cutremurul ar putea deveni cel mai costisitor dezastru natural din istorie.

Estimarea nu include pierderile suferite în urma întreruperilor de energie, impactul catastrofei asupra mediului de afaceri şi costurile care decurg din deteriorarea centralei nucleare de la Fukushima.

Grupul american General Electric, companie care a contribuit la construirea centralei atomice japoneze de la Fukushima s-a angajat să asigure un ajutor financiar de zece milioane de dolari şi sprijin pe termen lung pentru rezolvarea crizei nucleare.