Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arderea Coranului, un gest "detestabil"

jones-terry-pastor.jpg

Gestul pastorului Terry Jones de a arde Coranul a provocat iritarea unei părţi a lumii islamice.

"Incendierea unui exemplar din Coran creează noi pericole în Afganistan", declară comandantul forţelor internaţionale, David Petraeus. Gestul provocator al pastorului american Terry Jones, care a generat proteste violente, soldate cu moartea mai multor persoane în Afganistan a fost "o surpriză" şi este "detestabil", adaugă generalul, într-un interviu pentru Wall Street Journal.

"Rezultă o provocare suplimentară la adresa securităţii, care se adaugă celor deja considerabile cu care (forţele internaţionale) se confruntă în această ţară", spune generalul.

Un nou episod violent după arderea Coranului a avut loc luni, 4 aprilie: doi soldaţi NATO au fost ucişi de un bărbat îmbrăcat într-o uniformă a Poliţiei afgane în provincia Pariab.

Manifestaţiile împotriva arderii în public a Coranului continuau luni în mai multe oraşe din Afganistan. O mie de manifestanţi defilau luni într-un oraş din estul Afganistanului, după trei zile de manifestaţii sângeroase în ţară. Aproximativ o mie de manifestanţi, aproapte toţi bărbaţi strigau: "Moarte Americii, viaţă lungă islamului!".

Laura Sitaru, specialist în civilizaţie arabo-islamică, lector la catedra de arabă a Universităţii Bucureşti spune la RFI că Statele Unite ar trebui să condamne ferm gestul arderii Coranului.

Pastorul Terry Jones, liderul unei grupări creştine radicale din Statele Unite a incendiat săptămâna trecută o copie a Coranului. Incidentul a dus la proteste violente în Afganistan, în care au murit şapte angajaţi străini ai Naţiunilor Unite, printre care şi românul Moţco Filaret.

 
Laura Sitaru, intervievată de Liliana Simionescu