Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia riscă să intre în recesiune

Impactul economic al cutremurului, tsunamiului şi accidentului nuclear din Japonia riscă să împingă ţara în recesiune. Între timp, Guvernul nipon anunţă că firma care administrează centrala atomică Fukushima va plăti compensaţii provizorii în cursul acestei luni, locuitorilor din zonă, afectaţi de criza nucleară.

A treia economie mondială ar putea intra în recesiune în următoarele luni, susţin economiştii intervievaţi de cotidianul Nikkei. Rapoarte ale principalelor institute private de analiză economică arată că triplul dezastru a făcut ca încrederea investitorilor, exporturile şi consumul să scadă.

Produsul Intern Brut al Japoniei s-ar putea contracta cu 0,6% în ritm anual în primul trimestru, apoi cu cel puţin 2,6%, în lunile următoare.

Economiştii mai pesimişti cred chiar că în al doilea trimestru s-ar putea înregistra o contracţie de 7,1%.

Guvernul de la Tokyo a evaluat la 25 de mii de miliarde de yeni (echivalentul a aproape trei sute de miliarde de dolari) costurile catastrofei.

Pe de altă parte, Executivul a anunţat că firma care administrează centrala nucleară, TEPCO va plăti compensaţii cetăţenilor.

Circa 80 de mii de locuitori din apropierea centralei au fost evacuaţi, iar mulţi fermieri din zonă nu-şi mai pot vinde producţia, în urma restricţiilor impuse de autorităţi, după detectarea de urme radioactive într-o serie de alimente. Compania TEPCO le va plăti acestora cheltuielile medicale, pierderile de venituri suferite ca urmare a evacuării şi cheltuielile curente, conform unui plan stabilit de comisia de reglementare creată de Guvern.