Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tripoli vrea reforme, dar cu Gaddafi în funcţie

libia-afis-muammar-gaddafi-afp.jpg

Situaţia din Libia, deocamdată fără soluţie (Foto: AFP)

Regimul din Libia, contestat la nivel internaţional anunţă că e pregătit să negocieze reforme, dar fără plecarea liderului Muammar Gaddafi. Pe de altă parte, regimul de la Tripoli susţine că nu există dezertori din Guvern şi că oficialii care au plecat din ţară aveau alte motive.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că regimul e gata să discute despre orice restructurări politice, cum ar fi alegeri sau un referendum, dar respinge o plecare a colonelului Gaddafi de la putere.

Autorităţile neagă faptul că apropiaţi ai liderului de la Tripoli ar fi trecut de partea rebelilor. Fostul ministru libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, care a fugit săptămâna trecută în Marea Britanie este "bolnav" şi acesta este singurul motiv al plecării sale, a afirmat unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, într-un interviu pentru BBC.

Statele Unite au anulat sancţiunile economice impuse ministrului dezertor şi au anunţat că speră ca această măsură să îi încurajeze şi pe alţi oficiali de la Tripoli să ia decizia corectă.

Între timp, continuă confruntările între rebelii sprijiniţi de coaliţia internaţională şi armata loială colonelului Gaddafi. Avioanele americane de luptă, pe care Statele Unite le angajase în campania internaţională din Libia au fost retrase, au anunţat surse oficiale de la Pentagon. Totuşi, aparatele sunt pregătite să intervină, în cazul în care NATO ar cere acest lucru.

De altfel, acum câteva zile, Casa Albă a acceptat să prelungească participarea la misiunile coaliţiei cu 48 de ore, iar în noaptea de duminică spre luni, avioanele de luptă americane au făcut cel puţin două raiduri, dar nici o rachetă nu a fost lansată.
De acum, armata americană nu va mai furniza decât avioane destinate să asigure alimentarea în zbor a altor aparate şi să efectueze misiuni de bruiere şi de supraveghere.

În fine, Italia a recunoscut Consilul de Tranziţie din Libia, format de reprezentanţi ai Opoziţiei. La rândul ei, Grecia a anunţat că îşi închide ambasada de la Tripoli şi că încredinţează reprezentarea intereselor sale Ungariei, care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Atena încearcă în schimb să medieze un acord de încetare a focului.