Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rebelii din Libia ridică tonul la NATO

libia-reuters-andrew-winning.jpg

Un vehicul al forţelor fidele lui Muammar Gaddafi, distrus lângă oraşul Brega (Foto: Reuters/Andrew Winning)

Rebelii acuză NATO că "lasă să moară" populaţia din Misrata sub tirul forţelor lui Muammar Gaddafi, care au câştigat teren în est. Între timp, regimul colonelului a afirmat că este dispus la un dialog cu rebelii, dacă aceştia depun armele, a declarat ministrul adjunct de Externe.

De peste o lună, insurgenţii apără fără încetare Misrata, oraş bombardat şi asediat de forţele loiale regimului libian. Potrivit rebelilor, peste două sute de persoane au murit în lupte.

Liderul militar al rebelilor a declarat chiar că locuitorii din Misrata sunt de acum ameninţaţi cu "exterminarea", în adevăratul sens al cuvântului. El a spus că "presa internaţională trebuie să susţină ferm poporul din Misrata şi să ceară ajutorul NATO, care crede că ne face un serviciu bombardând ici şi colo, în timp ce îi lasă pe locuitorii din Misrata să moară zilnic".

"Dacă NATO aşteaptă încă o săptămână, va fi sfârşitul oraşului Misrata. Nu vom mai găsi pe nimeni acolo", a adăugat generalul, fost ministru de Interne al lui Gaddafi, care s-a alăturat rebeliunii în februarie.

De notat că aceste acuzaţii de o virulenţă fără precedent au loc la câteva ore după ce Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că a făcut din apărarea oraşului Misrata "prioritatea sa numărul unu".

La Bruxelles, generalul olandez Mark van Uhm, responsabil de operaţiunile comune aliate a lăudat eficienţa atacurilor aliaţilor, explicând că armata lui Muammar Gaddafi a pierdut o treime din potenţial, după 17 zile de bombardament. NATO a preluat conducerea coaliţiei internaţionale pe 31 martie.