Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără medicamente pentru bolnavii de cancer

Bolnavii de cancer din ţară nu mai primesc medicamentele de care au nevoie. E vorba de produsele injectabile care, de la 1 aprilie, nu se mai distribuie în farmaciile obişnuite, ci doar în spitale – numai că acestea din urmă nu au bani să le cumpere.

Asociaţiile pacienţilor suţin că unităţile sanitare nu au primit fonduri pentru a suporta această modificare şi că, oricum, procedura de achiziţie a medicamentelor e greoaie şi de durată.

Între timp, majoritatea pacienţilor nu mai au acces la tratament. Despre această situaţie, Ioana Haşu a stat de vorbă cu Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România:
Decizia lor este mai veche. Noi, ca Federaţie a Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, am contestat-o, aducându-le aminte că în 2007, pentru acelaşi lucru, am ieşit în stradă. Am cerut ca medicamentele să poată fi procurate de oriunde, de la orice farmacie.

Adică bolnavul să găsească medicamentul acolo unde e, în satul lui, în oraşul lui, în comuna lui. Se pare că lipsa banilor i-a determinat să recurgă la acest artificiu. Farmaciile nu mai onorau reţele din cauză că nu au primit banii pentru medicamente de aproape un an, aşa că au transferat injectabilele în circuit închis“.

 
Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România intervievat de Ioana Haşu