Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laurent Gbagbo rezistă în Coasta de Fildeş

coasta-fildes-lupte-reuters-emmanuel-braun.jpg

Luptele continuă la Abidjan (Foto: Reuters/Emmanuel Braun).

În Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo este izolat împreună cu apropiaţii săi în reşedinţa lui din cartierul Cocody din capitala economică Abidjan. Ultimii săi fideli au reuşit să respingă o ofensivă a forţelor lui Alassane Ouattara, care se apropiau.

Luptele continuă. În ultimele ore, forţele franceze Licorne au intervenit pentru a-l evacua pe ambasadorul Japoniei, a cărui reşedinţă a fost atacată de persoane înarmate, de "miliţiile pro-Gbagbo, care au instalat arme pe acoperişul ambasadei", potrivit unei surse franceze.

În timpul operaţiunii respective, elicopterele franceze au ripostat la tirurile forţelor fidele preşedintelui perdant al alegerilor.

Forţele republicane ale preşedintelui ales, Alassane Ouattara avansează în capitala economică Abidjan. Ele patrulează în anumite zone din Cocody, iar oamenii comandantului Cherif Ousmane au început să ia poziţii. Obiectivul lor este să cucerească palatul prezidenţial.

Trupele pro-Ouattara au avut probleme serioase în tentative de a cuceri reşedinţa lui Gbagbo. Mulţi combatanţi fideli preşedintelui ales cunosc prea puţin sau chiar deloc oraşul Abidjan şi nici nu dispun de un arsenal suficient pentru a prelua controlul asupra reşedinţei prezidenţiale, transformate în fortăreaţă.

Forţele pro-Ouattara au primit miercuri seară indirect un ajutor preţios al forţelor franceze. Elicopterele au bombardat poziţiile militare situate în jurul reşedinţei în care s-a refugiat Laurent Gbagbo şi ai lui. Oficial, forţele Licorne îi protejau pe soldaţii francezi luaţi la ţintă de militanţii pro-Gbagbo, în timpul evacuării ambasadorului japonez.