Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia începe reconstrucţia cu un nou cutremur

kan-premierul-japonez-naoto-kan-poza-reuters-issei-kato.jpg

Premierul japonez, Naoto Kan (Foto: Reuters/Issei Kato)

Un nou cutremur a lovit nord-estul Japoniei joi seară. Zona a fost deja devastată în urmă cu aproape o lună de un cutremur şi un tsunami de mari proporţii. Noul cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade s-a produs la 40 de kilometri în largul coastelor din nord-estul Japoniei, potrivit agenţiei de meteorologie nipone.

Două persoane au murit şi alte aproape o sută au fost rănite, după seismul care a lovit nord-estul Japoniei, a anunţat vineri, 8 aprilie, agenţia niponă de gestionare a catastrofelor. Este vorba de o femeie de 63 de ani, care era spitalizată şi care a decedat în prefectura Yamagata şi un bărbat de 79 de ani, care a murit în prefectura Miyagi, potrivit televiziunii publice NHK.

Aproximativ o sută de persoane au fost rănite de cutremurul identificat drept o replică a seismului cu magnitudinea 9 din 11 martie.

Agenţia Siguranţei Nucleare a afirmat că nici o centrală atomică din regiune nu a suferit avarii.

Aproape 3,6 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate în nord-estul ţării, a relatat agenţia de presă Jiji.

Între timp, autorităţile nipone continuă reconstrucţia zonelor distruse. Premierul japonez, Naoto Kan a estimat că bugetul pentru finanţarea lucrărilor de reconstrucţie, ca urmare a catastrofei din 11 martie ar putea fi "considerabil mai mare", informează Kyodo. Ministrul de Finanţe spune însă că Executivul nipon nu are în vedere suplimentarea fondului de 47 de miliarde de dolari, stabilit iniţial.

Comentariile premierului nipon intervin după întâlnirea avută la Tokyo cu prefectul de Miyagi, care a cerut "ajutorul deplin al statului", atât pentru prefectura pe care o conduce, cât şi pentru alte zone distruse de cutremur.

Recenta catastrofă naturală a determinat autorităţile să creeze un nou capitol de cheltuieli pentru 2011, fondul necesar reconstrucţiei ţării putând ajunge la peste zece mii de miliarde de yeni.

Naoto Kan intenţionează să aplice primul plan de urgenţă financiară, iar cel de-al doilea urmează să fie elaborat până în luna iunie, conform agenţiei Kyodo, după ce nord-estul Japoniei a fost afectat din nou de un cutremur de 7,1 grade.

Seismul şi tsunamiul din 11 martie au făcut peste 27 de mii de morţi şi dispăruţi.