Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac surpriză asupra lui Ouattara, în Coasta de Fildeș

Hotelul Golf, cartierul general al lui Alassane Ouattara, președintele ales al Coastei de Fildeș recunoscut de comunitatea internațională a fost atacat în orașul Abidjan. Forțele republicane și căștile albastre (trupele ONU) au ripostat, dar combatanții pro-Gbagbo sunt la doar câteva sute de metri de hotel.

Trupele fidele președintelui Laurent Gbagbo, care a pierdut alegerile prezidențiale s-au mobilizat în jurul hotelului unde s-au adăpostit de patru luni Alassane Ouattara, Guvernul său și o parte dintre soldați. Tiruri de rachetă și de mitralieră au vizat locul respectiv.

Panicați, tot personalul hotelului, oamenii politici și o parte a căștilor albastre s-au refugiat în subsol și în bucătării.

Riposta a fost organizată de forțele republicane (pro-Ouattara) și de căștile albastre senegaleze, togoleze și franceze care se aflau acolo.

Tiruri de mitralieră și de mortieră au fost trase dinspre hotel spre pozițiile forțelor pro-Gbagbo, care se aflau la doar câteva sute de metri de clădire.

Alassane Ouattara a vrut să se impună în fața lui Laurent Gbagbo, dar se pare că există riscul să se întâmple exact contrariul.