Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac armat într-un centru comercial olandez

Incidentul armat produs sâmbătă într-un centru comercial din Alphen aan den Rijn, în vestul Olandei, s-a soldat cu şase morţi, inclusiv autorul atacului, potrivit unui ultim bilanţ. Bărbatul care a deschis focul este un olandez în vârstă de 24 de ani, membru al unui club de tir sportiv, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

"Autorul faptelor este Tristan van der Vlis, în vârstă de 24 de ani", a declarat Kitty Nooy, reprezentanta Parchetului, în cadrul unei conferinţe de presă transmisă de televiziuni.

"Era membrul unui club de tir şi avea permis de portarmă pentru cinci (tipuri de arme)", a precizat ea. "El deţinea efectiv trei arme de foc, dar nu se ştie în prezent dacă a folosit una dintre ele în timpul atacului".

Potrivit lui Nooy, tânărul locuia împreună cu tatăl său în apropierea centrului comercial unde s-a produs drama.

Reprezentanta Parchetului a declarat că mama bărbatului a "găsit o scrisoare de adio" la domiciliul său. Ea nu a oferit însă detalii despre scrisoare, nici despre motivele care l-au determinat pe acesta să comită atacul.

O altă scrisoare care avertiza că "a fost amplasat explozibil în trei centre comerciale din Alphen aan den Rijn" a fost descoperită în maşina ucigaşului, un Mercedes negru, lăsată în parcarea centrului comercial, a declarat Nooy.

Sâmbătă seara, primarul interimar al oraşului Alphen aan den Rijn, Bas Eenhoorn, a anunţat că trei centre comerciale "au fost evacuate ca măsură de precauţie" şi "vor rămâne închise până la noi ordine".

Atacatorul a ucis şase persoane şi apoi s-a sinucis trăgându-şi un glonţ în cap. "Trei persoane sunt în continuare în stare critică", a precizat Eenhoorn.